Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Apple TV+ začala v Česku točit za miliardu další řadu sci-fi seriálu

08:20, 24. 5. 2024

Jak jsme napsali již před několika měsíci, v Česku startuje další velká investice zahraničního producenta. V těchto týdnech se zde začala točit další, již třetí řada sci-fi seriálu Foundation, kterou financuje streamovací platforma Apple TV+.

Seriál pro Apple TV+ vyrábí produkce Skydance Television, české natáčení organizuje produkční společnost Milk and Honey Pictures (Tomáš Krejčí, Radomír Dočekal). Natáčení pokračuje v českých ateliérech a exteriérech a na polských lokacích po přerušení způsobeném stávkou amerických scenáristů a herců v loňském roce. Až doposud projekt v Česku podle zástupců Asociace producentů v audiovizi utratil 2,5 miliardy korun, do konce natáčení nové řady bude investována další miliarda do českých služeb a výrobků.

Nová řada série, která vychází z knižní sci-fi ságy spisovatele Isaaca Asimova se bude opět natáčet v ateliérech Prague Studios. "Pro natáčení série Foundation jsme pronajali našich sedm ateliérů a také všechny kanceláře, dílny a sklady od ledna 2023. Kvůli stávce a přerušenému natáčení počítáme s pronájmem do konce srpna letošního roku. To už budeme vědět, zda bude seriál u nás pokračovat i pro natáčení další sezony," uvedl Jindřich Guttner z Prague Studios.

Druhá řada Foundation (foto) o deseti dílech se v České republice točila v roce 2022 a premiéru měla loni v létě. Natáčení tehdy přineslo v Česku práci asi 4000 lidí, kromě všech druhů filmařských profesí zaměstnalo z velké části také firmy poskytující služby jako je ubytování, catering, ostraha, stavba, pronájem strojů a zařízení či dodavatele nejrůznějšího materiálu a zboží.

Velký rozhovor se šéfem barrandovských ateliérů Petrem Tichým zde: