Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Je FAMU ještě bezpečné místo pro Židy? Studenti školy připravili kontroverzní výzvu, namířenou proti Izraeli

12:49, 28. 5. 2024
Televize Film Aleš Borovan

Na vysoké filmové a televizní škole FAMU, postižené radikálními ideologiemi, to opět vře. Část studentů požaduje, aby se fakulta fakticky připojila k antisemitským a proti izraelským bouřím, které nedávno vypukly na některých amerických a západoevropských univerzitách. Vedení FAMU tlaku radikálů odolává, byť ten postoj není tak pevný, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Jak vyplývá z emailu, datovaného 9. května 2024, který má Borovan.cz k dispozici, skupina studentů požaduje, aby FAMU na své budově v Praze vyvěsila transparent, který by žádal zastavení protiteroristické akce izraelské armády v pásmu Gaza. Ta je namířena proti teroristickému hnutí Hamás, které společně s dalšími arabskými skupinami 7. října provedly nejhorší protižidovský útok od dob holocaustu. Při něm bylo zastřeleno, upáleno atd. na 1200 obyvatel Izraele včetně žen a dětí, a dalších 250 lidí bylo uneseno.

"Obraciame na Vás, aby sme vyjadrili svoj zámer pripojiť sa k mierovému protestu proti zabíjaniu nevinných palestínskych civilistov. Nedávne odmietnutie ďalšieho návrhu na prímerie zo strany Izraela spolu s brutálnym bombardovaním posledného bezpečného priestoru v Gaze - hraničného priechodu Rafah na hranici s Egyptom - ako aj správy o hladomore a bezprecedentnej humanitárnej kríze v Gaze zvýšili náš pocit naliehavosti vyjadriť sa. V nedeľu sme v skupine FAMU studenti na Facebooku uskutočnili anketu, v ktorej sme sa pýtali, či si študenti FAMU myslia, že by sme mali spoločne reagovať na súčasnú situáciu vyvesením aspoň banneru CEASE FIRE (priložený screenshot)," uvádí pisatelé výzvy, podle které nápad podpořilo přes 90 studentů.

Zarážející je, že ve výzvě není zmíněn vražedný útok Hamásu z října 2023, ani například rozkrádání humanitární pomoci bojovníky tohoto nábožensko-fašistického hnutí. Požadavky studentů FAMU jdou však mnohem dále. "Okrem banneru sa takisto zasadzujeme za prerušenie akýchkoľvek diplomatických vzťahov medzi FAMU a Izraelom." Takové přání v reálu znamená hlavně bojkot židovských škol a dalších institucí, se kterými má FAMU kontakty. I průměrně vzdělaní lidé si hned vzpomenou na prapůvodní počátky holocaustu, během kterých nacisté v 30. letech v Německu bojkotovali židovské obchody (viz malé foto). Znalci české kultury navíc připomenou smutnou událost z roku 1939, kdy byl v atmosféře antisemitismu Druhé republiky z Národního divadla vyloučen pro svůj židovský původ herec Hugo Haas.

Vedení filmové fakulty požadavky studentů odmítlo. "Stanoviska vydávaná jménem fakulty se týkají ryze lidskoprávní roviny, v ostatních otázkách fakulta zůstává apolitická. V případě izraelsko-palestinského konfliktu se FAMU zdržuje vydání stanoviska přiklánějícího se na jednu stranu. Zásadně odsuzujeme jakékoli nenávistné a reduktivní politické postoje, zároveň respektujeme diverzitu pohledů na celou problematiku v rámci akademické obce a podporujeme právo na jejich svobodné vyjádření. Banner vyjadřující se k tomuto konfliktu vyvěšen na budově FAMU nebude. FAMU je v kontaktu s širokou řadou zahraničních akademických institucí, včetně izraelských, a neplánuje do nich zasahovat," uvedla pro Borovan.cz Klaudie Osičková, vedoucí komunikace FAMU.

Zmíněný dopis byl podle našich informací v uplynulých týdnech probírán na kolegiu děkanky (jedná se o bývalou děkanku FAMU Andreu Slovákovou, která ve funkci skončila 19. května). Kolegium kontroverzní výzvu studentů odmítlo, skandální požadavek na bojkot kontaktů FAMU v Izraeli však podle zápisu komentovali jen někteří. Čest, sebeúctu a morální integritu si zachoval hlavně člen kolegia a režisér Bohdan Sláma, když uvedl, že "je nejvíce znepokojen a pobouřen požadavkem studujících přerušit kontakty s Izraelem". V podobném duchu se vyjádřila i Jitka Hejtmanová nebo Pavel Rejholec. Podle zápisu FAMU navázala spolupráci s izraelskou Kibbutzim College.

Borovan.cz ještě zajímalo, zda je je v tuto chvíli FAMU bezpečné místo pro Židy a podporovatele Izraele a jak konkrétně je o jejich bezpečí na filmové škole postaráno. "Podpůrný systém je komunitě k dispozici, ať už skrze fakultní ombudsmanku, psycholožku, vedoucí kateder anebo vedení fakulty. FAMU zůstává bezpečný místem pro všechny studující," uvedla bez dalších podrobností Osičková. Pokud ale kontroverzní výzvu podpořilo na 90 studentů, v reálu by fungování podporovatele Izraelců/Židů bylo na FAMU velmi obtížné a společensky skoro nemožné.

Pod dopisem, obsahující výzvu k bojkotu Izraele a fakticky i izraelských škol, je podepsána Terézia Halamová, studentka FAMU, katedra režie, studentské hnutí Nemusíš to vydržet, Studentská komora FAMU, Natália Pavlove, bývalá studentka FAMU, katedra produkce a Zaher Jureidini, bývalý student, CINKK. Borovan.cz se zajímal o další podrobnosti a na email Terézie Halamové zaslal následující dotazy, doposud však nedošly žádné odpovědi:

  1. Má podle Vás Izrael právo na obranu proti genocidnímu útoku z října 2023 (mimochodem nejhoršímu od dob holocaustu)?
  2. Proč ve výzvě nebo v korespondenci směrem k paní děkance FAMU nezmiňujete tento genocidní útok proti Židům, provedený v říjnu 2023 Hamásem a dalšími arabskými formacemi?
  3. Jaký máte postoj vůči Židům a státu Izrael, jediné demokracii na Blízkém Východě?
  4. Je podle Vás FAMU aktuálně bezpečné místo pro Židy/zastánce Izraele?

Židé byly hlavně v Evropě, v severní Africe a na Blízkém Východě dlouhodobě terčem pronásledování, diskriminace, šikany a pogromů. Nejsilněji se do tohoto dlouhého řetězce zločinů v první polovině 20. století zapojili Němci, když od 30. let do konce druhé světové války zorganizovali holocaust - masové vyhlazování Židů, během kterého mělo být zavražděno přes 6 milionů lidí. V současné době moderní náckové a antisemité hlásají, že Izraelci nemají právo na obranu, nemají právo si zvolit hlavní město nebo podporují požadavek na faktické zničení státu Izrael pod nenávistným sloganem "From the River to the Sea Palestine Will be Free".