Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Pilulce loni klesly vlastní tržby o více než 300 milionů, EBITDA byl záporný

07:41, 30. 5. 2024

Loňský rok skončil pro e-commerce a technologickou skupinu Pilulka Lékárny, kotovanou na pražské burze, poklesem klíčových hospodářských ukazatelů. Vlastní tržby meziročně klesly o 329 milionů, hrubý provozní výsledek se dostal do záporných hodnot.

Firma již dříve ohlásila, že končí se zahraniční expanzí. Stáhla se z maďarského a rumunského trhu a před několika týdny prodala aktivity (nikoliv brand) v Rakousku společností Vamida. Došlo i k propouštění zaměstnanců - jak na na centrále (pokles o 51 procent), tak i v centrálních skladech a dopravě (pokles o 32 procent).

Pilulka Lékárny v roce 2023 utržila 2,136 miliardy korun, o rok dříve to bylo 2,465 miliardy (pokles o 13,3 procenta). Z celkového čísla na český e-shop připadlo 1,123 miliardy, na slovenský e-shop 420 milionů a na české kamenné lékárny 302 milionů. Partnerské lékárny představují dalších cca 950 milionů tržeb.

Skupinový EBITDA (hrubý provozní zisk) skončil loni v minusu 71,3 milionu korun z důvodů nákladné transformace a výměny většiny managementu, která "měla být započata o několik kvartálů dříve s ohledem na makroekonomickou a e-commerce situaci". Český EBITDA 2023 byl záporný ve výši 22 milionů korun. K zlepšení EBITDA mělo dojít v 1Q 2024 - z minus 17,8 milionu v 1Q 2023 na 6,2 milionu korun v prvním kvartálu 2024.

"Důvodem pro ukončení našich aktivit na rumunském a maďarském trhu byla dlouhodobě nízká průměrná výše objednávek, díky níž jsme se nebyli schopni dostat do provozního zisku. Zpětně to přičítáme nedostatečné analýze trhů, na které jsme vstoupili. Naopak rakouský trh hodnotíme v tomto ohledu velmi pozitivně, ale v současné situaci na e-commerce trhu jsme se rozhodli, že nebudeme pokračovat v aktivitě ani na rakouském trhu, neboť expanze na jediný trh není efektivní a firma momentálně nedisponuje dostatečnými finančními prostředky, aby si mohla dovolit expanzi v potřebném rozsahu," komentoval Petr Kasa, člen představenstva firmy.