Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Majitelé českých médií zjišťují, že jim liberální/woke výstřelky ve zpravodajství kazí byznys

12:56, 3. 6. 2024

Z vnějšího pohledu to zatím není příliš vidět, ve skutečnosti trh velkých českých médií nyní prochází zajímavým otřesem. Zatímco ještě před několika lety řada mainstreamových titulů nadšeně najela na vlnu woke zpravodajství a aktivistické "progresivní" žurnalistiky (ať již za aktivního přispění majitelů, vedení redakcí, nebo nástupem uvědomělých psavců), nyní tyto koncepty narážejí do zdi čtenářského nezájmu a padajících čísel návštěvnosti i byznysu.

Vše je samozřejmě třeba zasadit do kontextu obecného poklesu mediálního trhu, nástupu sociálních sítí a postupující fragmentace publika/čtenářstva. Jinými slovy, woke agenda ve zpravodajství je pouze jedním, i když silně viditelným faktorem pro nepříznivý vývoj velkého mediálního byznysu. V těchto týdnech se největší "mela" odehrává na zpravodajském serveru Seznam Zprávy, který provozuje internetový obr Seznam.cz a který se v posledních letech stal vlajkonošem woke žurnalistiky (platí to pro politickou sekci). Podle našich informací nyní ve vedení firmy, ale i u majitele Iva Lukačoviče vykrystalizovala nespokojenost s odklonem Seznam Zpráv od původního konceptu politického a byznysového serveru, zacíleného na čtenáře napravo od středu.

"Padlo tam (v podcastu První liga, kterému dal rozhovor člen představenstva Seznamu Matěj Hušek, pozn. aut.) mimo jiné i to, že od svého založení v roce 2019 Seznam Zprávy odriftovaly ze svého pravicového zaměření jinam. Představenstvo se tím bude zabývat a podle jeho slov se to budou snažit "nakolejit". Tak držím palce," uvedl Lukačovič před několika dny na síti X.

Seznam Zprávy se ve zpravodajství viditelně přikláněly ve prospěch tzv. manželství pro všechny (již tento termín je manipulací, ve skutečnosti jde o manželství pro stejnopohlavní páry), ideologie LGBT, boje proti klimatickým změnám (bez ohledu na dopady na evropskou ekonomiku a životní úroveň Evropanů) nebo nekritického psaní o projektu Evropské unie. SZ se rovněž umanutě zaměřovaly třeba na rozpitvávání privátního sexuálního života lidí (údajná nutnost výslovného souhlasu při styku) nebo na boj proti placení hotovostí. To vše jsou témata především evropské levice a krajní levice.

V posledních měsících tak došlo k pádu počtu shlédnutých stránek Seznam Zpráv o desítky procent (více zde). Výsledkem celého pnutí v Seznamu je čerstvé odvolání dosavadního šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka. To je ve skutečnosti mazaný tah ředitele seznamácké divize Zpravodajství a rádií Jakuba Ungera, který v nastávající "bouřce" předešel úder na vlastní pozici a raději obětoval člověka pod sebou.

Podobnou zkušenost jako Seznam.cz ale již dříve udělal majitel vydavatelství Economia Zdeněk Bakala, přestože jemu osobně woke agenda podle všeho není cizí. Opět, dříve respektovaný titul na poli ekonomického a byznysového zpravodajství Hospodářské noviny/Hn.cz se iracionálně odklonil od svého původního konceptu a ve zpravodajství najel na výše uvedená woke témata. Někdy v roce 2022 se Bakala již nemohl dívat na dlouhodobě mínusové hospodaření vydavatelství a oznámil vedení, že již nemíní mediálnímu domu dosypávat peníze ze svého.

Výsledkem je snaha managementu Economie o návrat Hospodářek na původní pozice. "Hospodářky hodně jely "pravdu a lásku" a "Antibabiše". Před dvěma lety se však změnila vláda a bylo jednodušší vrátit titul k byznysu a ekonomice. Až sekundárně píše o politice. V tom se tyto noviny hodně změnily," komentoval člen managementu Economie Tomáš Skřivánek (viz rozhovor).

Zatímco u velkých mainstreamových médií je woke ladění zpravodajských textů evidentně pohromou a jedním z faktorů poklesu byznysu, u titulů ze segmentu levicových až krajně levicových médií (v Česku například Respekt, Deník N, A2larm.cz, Deník Referendum) je woke agenda zcela v pořádku a odpovídá zacílení především na levicové/radikálně levicové publikum.

Zcela samostatnou kapitolou je woke zpravodajství České televize a Českého rozhlasu. Zatímco privátní vydavatelé/vysílatelé za woke směřování zpravodajství platí úpadkem byznysu, veřejnoprávní média platí za woke aktivismus svých redaktorů porušováním zákonů a vlastních etických norem (jak konstatovaly příslušné regulatorní orgány) a viditelným poklesem důvěryhodnosti vlastního zpravodajství.

Kupříkladu jak uvádí nedávno zveřejněná analýza Hodnocení plnění veřejné služby ČT v roce 2023 důvěryhodnost Událostí ČT od roku 2015 klesla ze 66 procent na 56 procent v loňském roce (byť jde stále o nejdůvěryhodnější hlavní zpravodajský pořad na trhu). Více jsme se nedávnému rozkladu zpravodajství a publicistiky České televize z hlediska (ne)dodržování zákonných norem a etického kodexu ČT věnovali v tomto textu (zde).

Poslední vývoj na mediálním trhu a škodlivý dopad woke stylu na velký mediální byznys rovněž není dobrou zprávou pro novinářské vysoké školy, jako například FSV UK, která již před lety podlehla ideologickému třeštění a která si jako jednu základních hodnot z neznámých důvodů stanovila inkluzivitu: "Lidé z LGBTQ+ komunity jsou u nás vítaní... Pro zaměstnance připravujeme školení o přístupu k trans a nebinárním kolegům a studentům, aby se u nás cítili dobře... LGBTQ+ tématika se objevuje i v akcích pořádaných na fakultní půdě: pořádali jsme debatu o manželství pro všechny, přednášku o sexualitě a stárnutí a debatu o společensky citlivé češtině. V roce 2023 jsme se účastnili Prague Pride...," uvádí FSV UK na svém webu v sekci Mise, vize a hodnoty (viz malé foto). Tyto vysokoškolské instituce v současné době na trh chrlí desítky nepotřebných woke adeptů novinářského řemesla. Jedním z mála míst, kde se budou moci uplatnit, jsou levicově vyhraněná média (viz výše), ty však nabízejí omezený dosah textů/obsahu a nepříliš povzbudivé platové podmínky (viz nedávno medializovaná pracovní nabídka A2larmu). Poslední šancí tak bude podle všeho (pokud nedojde ke změně) zpravodajství ČT a ČRo.