Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

České Radiokomunikace zahajují vysílání první DAB+ sítě, kterou vydražily v aukci

07:38, 4. 6. 2024

Vysílací hegemon České Radiokomunikace v těchto dnech spustí vysílání na prvním kmitočtu pro digitální rádio DAB+, který před nedávnem získal v aukci organizované Českým telekomunikačním úřadem. Jedná se o regionální vysílací síť R15, která pokrývá Prahu a střední Čechy.

DAB+ vysílání na finálním kmitočtu 6B z vysílače Praha - Žižkov bude podle firmy zahájeno nejpozději do 14. června. Všechny komerční stanice, které nyní vysílají v pilotní síti, budou vysílat v nové regionální síti R15. Signálem této sítě, ve které vysílá 14 rozhlasových stanic, bude pokryto více než 1,5 miliónu lidí ve středočeském regionu. Zahájení vysílání v dalších DAB+ sítích telco firma předpokládá ve druhé polovině letošního roku. Kupříkladu u plzeňského kmitočtu 6B se plánuje start vysílání v prosinci 2024.

Radiokomunikace v nedávno proběhlé aukci ČTÚ vydražily celoplošnou vysílací síť B za 26,35 milionu korun a regionální sítě R4, R15 a R23 za 3 miliony (viz screen). Kmitočty byly přiděleny až do roku 2040. Do výstavby sítí bude muset ČRa investovat další desítky milionů. Spolu s cenou za vydražené kmitočty se tak celkové náklady Radiokomunikací na stavbu nových DAB+ multiplexů vyšplhají na 200 milionů korun.

Klíčová pro ČRa bude celoplošná vysílací síť B pro digitální rádia. Výstavba by měla být podle harmonogramu společnosti zahájena v červenci, první vysílání by mělo odstartovat v září. Do konce roku by mělo být sítí B pokryto 50 procent České republiky. V březnu 2025 by podle ČRa mělo být pokryto 80 procent Česka. Do jednoho DAB+ multiplexu se vejde cca 15 až 17 vysílacích pozic. S prvními zájemci Radiokomunikace podle ředitele Radiokomunikací Miloše Mastníka již intenzivně jednají.

Podmínky ČTÚ ukládají, že Radiokomunikace musí u celoplošné sítě do 18 měsíců od nabytí kmitočtů pokrýt 50 procent obyvatel a do 30 měsíců 80 procent obyvatel.  U regionálních sítí to je 40 procent obyvatel příslušného regionu do 24 měsíců a 70 procent obyvatel regionu do 48 měsíců.

Velký rozhovor s ředitelem ČRa Milošem Mastníkem o plánech a investicích telco společnosti: