Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Albatros Media kupuje skupinu knižních e-shopů s nabídkou desítek milionů knih

12:59, 4. 6. 2024

Jeden z největších knižních hráčů v Česku, Albatros Media (AM), pokračuje v rozsáhlém akvizičním programu na tuzemském, ale i zahraničním trhu. Nyní se zaměřil na knižní online retail, a to i za hranicemi České republiky.

Albatros nyní stoprocentně získává společnost Libristo Media, která provozuje skupinu 15 knižních e-shopů - v Česku je to Nejlevnejsi-knihy.cz a Libristo.cz, v ostatních zemích pod lokální doménou například Libristo.de, Libristo.es, Libristo.gr, Libristo.it, Libristo.pl nebo pod evropskou doménou Libristo.eu.

Podle AM má retailová skupina více než 2 miliony zákazníků ve 25 zemích Evropské unie, a nabízí téměř 22 milionů knih ve více než sto padesáti jazycích. Libristo Media v roce 2008 založili Eva a Lukáš Kavinovi, kteří byli dosud jeho stoprocentními vlastníky (každý po 50ti procentech). Společnost spolupracuje s více než 50 dodavateli z celého světa. V České republice má přes 40 zaměstnanců, z nichž asi polovina pracuje v expedici a zhruba 15 lidí na zákaznické podpoře. Tým pro strategii a rozvoj firmy tvoří přibližně 7 lidí. Skladové a expediční prostory ve Vsetíně mají okolo 1200 m². Tržby Libristo v roce 2023 dosáhly 465 milionů korun, čistý zisk 33 milionů.

"Spojení s Libristem je pro nás logickým krokem. Navazuje na naši loňskou akvizici prodejce anglických knih, skupiny Enbook, skokově posílí naši tržní pozici ve 25 zemích EU a přinese také řadu synergií. Libristo sledujeme dlouhodobě, řadu let obdivujeme jeho nepřetržitý růst spojený s dobýváním dalších a dalších zemí a považujeme ho za jednu z nejúspěšnějších firem v knižním segmentu vůbec. Spojení s Libristem je zásadním krokem pro naše strategické plány. Původní majitelé i další klíčoví lidé budou Libristo nadále řídit," uvedl Václav Kadlec foto), ředitel Albatros Media.

Albatros za posledních čtrnáct let na knižním trhu koupil 15 konkurentů, kupříkladu knižní domy EgmontFragmentXYZGaramondKniha ZlínMladá fronta nebo naposledy Baronet. Na akvizice Albatros doposud vynaložil souhrnnou částku v řádu vyšších stovek milionů korun. Jednalo se vždy o kombinaci vlastních prostředků a bankovního financování. AM za poslední fiskální rok 2022/2023 utržila 1,259 miliardy korun. Čistý zisk činil 47 milionů korun. Majiteli AM jsou Silke a Jaroslav Horákovi.

Rozhovor s Václavem Kadlecem zde: