Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Růst tržeb Seznam.cz se zpomalil, nezdaněný zisk překročil 1,3 miliardy

Internetová firma Seznam.cz, kterou vlastní miliardář Ivo Lukačovič, v loňském roce výrazně zpomalila tempo růstu tržeb. Opět se tak v tržbách nedostala přes 6 miliard. Společnost stále generuje vysoký objem zisku, který se pohybuje nad miliardou korun.

Tržby Seznamu loni oproti roku 2022 vyrostly o 0,18 procenta na 5,939 miliardy korun. Meziroční růst tržeb Seznamu 2022/22 přitom činil 5,78 procenta (v absolutním čísle nárůst o 325 milionů). Mírně rostl i zisk před zdaněním, a to o 6,06 procenta na 1,362 miliardy korun. Čistý zisk se tak stejně jako v roce 2022 pohybuje nad 1,1 miliardy.

"Do roku 2023 jsme vstupovali s vidinou ochlazení tuzemského online trhu i pokračující hospodářské recese. Střízlivé plánování investic i pozitivnější ekonomický vývoj nám nicméně umožnily překonat tržby roku 2022, takže můžeme loňský rok opět považovat za velmi úspěšný," uvedl Pavel Zima, člen představenstva Seznam.cz.

I navzdory opatrnému přístupu k investicím Seznam.cz loni dokončil řadu akcí. V březnu 2023 otevřel své druhé vlastní datové centrum Nagoja (foto) u Benátek nad Jizerou. Na domovské stránce přibyl obsah z lokálních samospráv, počet navigací v aplikaci Mapy.cz meziročně vzrostl o 22 procent, Sreality.cz představily nový investiční nástroj Cenová mapa vývoje realizovaných cen bytů v České republice a přechodem na nový a lepší vektorový model se zlepšily výsledky vyhledávání.

V současné době se firma připravuje na změnu reklamního trhu, kterou přinese ukončení podpory cookies třetích stran v prohlížeči Google Chrome. Před několika týdny zavedla peněžní paywall pro lidi, kteří odmítají cílenou reklamu. "Soustředíme se na práci s uživatelskou identitou, abychom i po konci cookies třetích stran mohli v rámci Seznam služeb nabídnout uživatelům ten nejlepší možný zážitek. Nastartovali jsme také nový program, který významně pomáhá s distribucí našich řešení, například Přihlášení přes Seznam, směrem k vydavatelům, inzerentům či e-shopovým platformám působícím na českém online trhu," řekl Ondřej Krišica, člen představenstva Seznamu.

Velký rozhovor o budoucích plánech Seznamu s členem představenstva Matějem Huškem: