reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Chrenek a spol. převedli vlastnictví části barrandovských pozemků na Slovensko

13:38, 31. 7. 2013
Film Aleš Borovan

Část velmi cenných pozemků a budov, které se nacházejí v areálu barrandovských filmových ateliérů, změnila bezprostředního vlastníka.

Moravia Steel, kterou ovládá skupina investorů v čele s Tomášem Chrenkem (foto), prodala dceřinou společnost Barrandov Lands (BL) slovenské firmě Minerfin. Transakce proběhla již na sklonku roku 2012. V letošním roce by BL ráda rozjela podnikání na realitním trhu.

Barrandov Lands podle katastrální mapy vlastní řadu parcel  a souvisejících budov v areálu filmových ateliérů. Ještě do roku 2011 jí patřil jeden z nejcennějších pozemků pro filmaře, takzvaný volný horizont, který se využíval pro stavbu rozsáhlých exteriérových scén. Točil se tu například Oliver Twist Romana Polanského nebo velkofilm Letopisy Narnie: Princ Kaspian. Tento horizont však před dvěma roky vyměnila s Barrandov Studio za jiné pozemky a stavby v areálu.

Slovenský Minerfin je významným obchodníkem s komoditami, zejména s železnou rudou, dále se šrotem a hutnickým materiálem. Železnou rudu dováží pro Třinecké železárny, U. S. Steel, Arcelor Mittal nebo Voest Alpine. V orgánech firmy působí Svetlana Tóthová a Peter Planý, v minulosti členy představenstva byli spolumajitelé Moravia Steel: kromě Chrenka Ĺubomír Blaško a Ján Moder.