reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Chrenkova skupina vytáhla z filmových ateliérů desítky milionů

08:28, 5. 8. 2013
Film Aleš Borovan

Skupina investorů v čele s Tomášem Chrenkem si poprvé po více než deseti letech oficiálně vyplatí dividendu z filmového byznysu.

V roce 2012 bylo rozhodnuto o výplatě dividendy z hospodaření Barrandov Studio (BS) ve výši 60 milionů korun - peníze budou reálně vyplaceny až v průběhu letošního roku. Firma za loňský rok skončila v plusu 10 milionů korun, což v meziročním srovnání představuje pokles o 39 milionů (vyšší zisk v roce 2011 byla dán výměnou některých pozemků s tehdy sesterskou firmou Barrandov Lands). Celkový kumulativní zisk společnosti za posledních osm let přesáhl čtvrt miliardy korun.

V loňském roce BS těžila ze státního programu podpory filmového průmyslu - příjmy z natáčení filmů (a zahraničních seriálů) se zvedly o 153 procent oproti roku 2011 na 151 milionů korun. V ateliérech a na pozemcích Barrandova se kupříkladu natáčela druhá řada evropského seriálu Borgia, francouzsko-německo-americký seriál Crossing Lines nebo korejská sci-fi Snowpiercer. Podnik loni rovněž pokračoval ve výrazném personálním zeštíhlování. Počet zaměstnanců meziročně klesl o 18 procent na 179.