reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Někdejší prezident CME Adrian Sarbu míří k produkcím filmů

18:08, 23. 8. 2013
Televize Film Aleš Borovan

Dlouholetý prezident bermudské CME Adrian Sarbu, který 15. srpna podepsal rezignaci, si konečně začne plnit své umělecké ambice.

Další jeho profesní zastávkou by se měla stát mimo jiné i produkce celovečerních filmů. Na odchodu ze CME si k tomu vytvořil výborné finanční podmínky, které z něj činí jednoho z nejsolventnějších "sólových" producentů ve střední a východní Evropě. Sarbu dostane zlatý padák ve výši 5,4 milionu dolarů (cca 104 milionů korun) plus se firma zavázala investovat až tři miliony dolarů (skoro 60 milionů korun) do jeho budoucího produkčního byznysu. K tomu je připočítat další miliony, které si vydělala za téměř dvacet let působení v CME.

Sarbu si pozici hlavního producenta loni a letos již vyzkoušel. Někdejší prezident CME se stal producentem nového filmu Jiřího Menzela Donšajni. Výkonnými producenty jsou Misu Predescu a Pavel Nový, televize Nova je uvedena jen jako koproducent.

Donšajni přitom nejsou jediným snímkem, u kterého se Sarbu pohyboval na pozici producenta, koproducenta či produkčního. Spolupodílel se i na filmech Na vlastní nebezpečí (Filip Renč), Entre chiens et loups (Alexandre Arcady) nebo na prvním dokumentu o rumunské revoluci v roce 1989. Sarbu vystudoval režii na Divadelní a filmové akademii v Bukurešti, mezi roky 1980 a 1990 natočil několik desítek krátkometrážních snímků.