reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Time Warner vydělali na Sarbuově odchodu více než desetkrát

16:40, 25. 8. 2013
Televize Aleš Borovan

Odchod dlouholetého prezidenta bermudské CME Adriana Sarbua se stal čistě ve finančním vyjádření jednou z nejvýnosnějších investic zábavního obra Time Warner (TW) za posledních několik let.

Pouhých několik dnů po ohlášení Sarbuova konce v čele firmy rapidně vzrostla tržní hodnota CME na současných 622 milionů dolarů. Ještě 9. srpna činila tržní kapitalizace bermudské skupiny 494 milionů dolarů. Podíl TW na CME činí 49,8 procenta, díky růstu ceny akcií se jeho hodnota zvedla za pár desítek hodin skoro o 64 milionů dolarů.

Naopak Time Warner se jako hlavní akcionář bude de facto poměrově podílet na celkových nákladech Sarbuova odchodu - zlatém padáku ve výši 5,4 milionu dolarů plus slibu investice až tří milionů dolarů do případného Sarbuova produkčního byznysu plus doběhnutí manažerova platu do konce roku 2013 (až 1,2 milionu dolarů). I tak se tato investice zhodnotila v rekordně krátkém čase díky vyšší důvěře investorů více než desetkrát.

Sarbu podepsal rezignaci 15. srpna, oznámena byla 21. srpna. Díky nové pracovní smlouvě z jara 2013 mu náleží velkorysé odstupné. Sarbu v CME pracoval skoro 20 let, prezidentem skupiny se stal v roce 2009. Za jeho působení akcie firmy ztratily desítky procent hodnoty.