reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Festival animovaného filmu AniFest čelí insolvenčnímu řízení

aktualizováno
14:16, 26. 8. 2013
Film Aleš Borovan

Nazaplacené mzdy externím spolupracovníkům pořádně zkomplikovaly život animovanému festivalu AniFest. Ten pořádá stejnojmená firma, za kterou stojí podnikatel Jaromír Hník.

Externí spolupracovník festivalu Jaroslav Žbánek, který pro letošní ročník akce jezdil jako řidič, ztratil trpělivost s nevyplacením mzdy a podal návrh na zahájení insolvenčního řízení proti společnosti AniFest. Městský soud v Praze mu před několika dny vyhověl. Žbánek nárokuje částku 12 tisíc korun, další tři věřitelé, uvedení v návrhu, pak dalších 33 tisíc korun.

Podle informací Borovan.cz festival, který se letos odehrál na přelomu dubna a května v Teplicích, Duchcově a Krupce, v roce 2013 nedostal od fondu kinematografie doposud žádné dotace. V loňském roce to byl minimálně milion korun, určený na propagaci.

Pro letošní rok má fond vyhrazeno na filmové festivaly celkem 14,5 milionu korun. Peníze začnou organizátorům proudit až po schválení statut fondu vládou. Loni fond festivalům rozdal 18 milionů korun, mimo jiné Febiofestu tři miliony korun, Jeden svět dostal 2,1 milionu nebo festival dokumentárního filmu v Jihlavě 2,5 milionu korun.

V Česku kromě AniFestu probíhá obdobný festival animovaného filmu Anifilm (Třeboň). Mezi oběma akcemi existuje zřetelná rivalita. Asociace animovaného filmu se ve svém prohlášení ze září 2012 přidala na stranu Anifilmu.