reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Poloviční Unilever poslal majitelům do Británie stovky milionů

17:08, 30. 8. 2013
Reklama/PR Aleš Borovan

Největší reklamní zadavatel, společnost Unilever ČR, je v relativně solidní finanční kondici.

V uplynulém roce poslal majitelům Brooke Bond South India Estates do Velké Británie dividendy ve výši přes 325 milionů korun - 104 milionů tvořil zisk za rok 2011 plus nerozdělený zisk minulých let ve výši 221 milionů. Dalších 246 milionů český Unilever zaplatil skupině za licenční poplatky, nakupované služby v rámci Unilever Group stály dalších 572 milionů korun.

V letošním roce pak část penězovodu na ostrovy na nějaký čas vyschne - z celkového zisku 130 milionů korun za rok 2012 nebude vyplacena ani koruna. Za posledních šest let Unilever ČR poslal do britského Unilever House skoro 1,5 miliardy jen na dividendách.

Firma, pod kterou spadá řada známých značek jako Knorr, Algida, Rama, Lipton, Dove, Rexona nebo Signal, si dlouhodobě udržuje výbornou úroveň čistého zisku - v posledních sedmi letech jeho kumulativní výše dosáhla 1,64 miliardy korun. Problémem je kontinuální pád tržeb. Ty se z devíti miliard v roce 2007 snížily na loňských 4,3 miliardy korun. Unilever ČR patří k největším reklamním zadavatelům v Česku - jen za loňský rok za inzerci utratil v ceníkových cenách 1,22 miliardy korun (zdroj agentura Admosphere).