reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Tříska ukončil platnost stovek akcií Cinemartu

11:35, 2. 9. 2013
Film Aleš Borovan

Proces vytěsňování minoritních akcionářů filmového distributora Cinemart je (pokud nedojde na žaloby či právní tahanice) podle všeho u konce.

Profesor Aleš Tříska (rovněž EkoEnergo Czech RepublicLesy Mladá Boleslav) coby majoritní vlastník rozhodl o ukončení platnosti 262 akcií, které po vytěsnění nebyly předloženy ve stavené lhůtě. Tříska na jaře 2013 v rámci vytěsnění nabídl drobným akcionářům cenu 2250 korun za kus. Celkem se vytěsňování mělo týkat cca 800 akcií. Tříska se nyní označuje za 100 procentního vlastníka Cinemartu (65 132 akcií ve jmenovité hodnotě tisíc korun) , tato věc ale dosud nebyla zapsána do obchodního rejstříku.

Proč je Cinemart sladký dortík na podnose filmového trhu? V první řadě firma na počátku roku získala práva k distribuci globálních velkofilmů hollywoodských studií 20th Century FoxDreamWorks AnimationUniversal Pictures a Paramount. Ty dříve distribuoval Bontonfilm (skupina CME). Za druhé, Cinemart vlastní v centru Prahy a Brna lukrativní a výnosné nemovitosti, která generují milionové částky na nájemném.