reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Letošní kinotrh v červenci přesáhl 700 milionů

aktualizováno
13:11, 3. 9. 2013
Film Aleš Borovan

I přes slabší výkony očekávaných filmových hitů v červenci jako Revival nebo Pacific Rim si celkový kinotrh při porovnání meziročních čísel UFD udržoval mírně růstové tempo. 

Za první sedm měsíců diváci za lístky v pokladnách kin utratili přes 750 milionů korun, za stejnému období 2012 to bylo 736 milionů. O rok dříve pak dokonce 678 milionů korun. Při srovnání je však třeba vzít v úvahu změnu metodiky Unie filmových distributorů: loni se do celkového čísla nezahrnovaly jednokorunový odvod do filmového fondu a DPH, letos díky změně systému odvodů naopak výsledná čísla DPH a odvod OSA zahrnuje.

Lepší obrázek o vývoji trhu tak dávají čísla o návštěvnosti . V letošním roce do kinosálů do července přišlo 5,86 milionu diváků, o rok dříve to bylo o 560 tisíc lidí více. 

Ve zbytku roku by celkovou bilanci trhu mohly zlepšit potenciální trháky Donšajni Jiřího Menzela (producent Adrian Sarbu), Gravitace (Warner Bros.), Kameňák 4 (Pavel Pásek), The Hunger Games: Catching Fire (Lionsgate), Thor: Temný svět (Walt Disney) a především Hobit : Šmakova dračí poušť (foto, Warner Bros.).