reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Bermudská CME našla v Česku nový penězovod

13:07, 12. 9. 2013
Televize Film Aleš Borovan

Investice za více než 220 milionů korun, kterou v Česku v březnu 2011 udělala bermudská skupina CME (majitel Novy), začala skoro okamžitě splácet novému majiteli.

Prostřednictvím firmy CME Media Pro Distribution poslal filmový distributor Bontonfilm poprvé v roce 2012 na Bermudy dividendy ve výši 23,1 milionu korun. Za rok 2011 přitom firma skončila v minusu 17 milionů především vzhledem k vyšší tvorbě opravných položek a nepříznivému vývoji směnných kursů. Naopak za uplynulý rok skončil filmový distributor v mírném plusu 0,9 milionu korun. Tržby stagnovaly na úrovni 517 milionů korun. Bontonfilm tak bude vedle Novy pro CME další dojnou krávou - CET 21 za loňských rok majiteli poslala 1,9 miliardy korun.

Těžké období Bontonfilm (na fotce ředitel Martin Palán) čeká v letošním roce. Společnost na počátku roku přišla o práva na filmovou distribuci trháků hollywoodských studií 20th Century Fox, DreamWorks Animation, Universal Pictures a Paramount, kterou převzal konkurenční Cinemart. To je citelná ztráta - jen v roce 2012 filmové tituly Bontonfilmu utržily v kinech na 520 milionů korun (nejvyšší podíl na box office). To představuje distribuční výnosy okolo 230 milionů a distribuční fee pro Bontonfilm ve výši cca 40 milionů korun. Jen za první kvartál Bontonfilm přišel kvůli ztrátě smluv o částku něco pod 30 milionů korun. 

Hlavním byznysem firmy tak zůstává hlavně distribuce DVD a Blu-ray (podíl na českém videotrhu okolo 50 procent), k tomu se přidá kinodistribuce některých "menších" titulů plus rozvoj digitálních prodejů (iTunes, Voyo.cz, Topfun).