reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Google v Česku otevřel obchod s hudbou

08:15, 1. 10. 2013
Hudba Internet Aleš Borovan

Ve světě rozšířená hudební služba v rámci Google Play se konečně dostala dnešním dnem do České republiky, s dvouletým zpožděním po Apple iTunes.

V rámci lokalizované služby Hudba Google Play posluchači získají přístup k několika milionům skladeb interpretů z celého světa. Součástí nabídky je rovněž rozsáhlá česká produkce různých žánrů včetně kapely Lucie, Tomáše Kluse nebo Lucie BíléGoogle nabízí i předplatné, které umožní neomezený přístup k hudebnímu obsahu, možnost vytváření vlastních playlistů nebo rady hudebních expertů. Měsíční předplatné přijde na 149 korun.

Celkem zde uživatelé najdou alba a skladby téměř 50 hudebních vydavatelství včetně lokálních labelů jako EMI, Championship Music, Sony Music, Supraphon a Universal Music. Ceny novinkových alb se pohybují v řádu několika desítek korun - cca od 90 do 350 korun. Nezávislí umělci a kapely budou moci prostřednictvím Artist Hub nabízet hudbu fanouškům napřímo, bez gramofirmy.

První pokusy prodávat hudbu v Česku digitálně se datují do roku 2006, kdy otevřel lokální obchod i-Legalne.cz. Vzhledem k nízkému zájmu fanoušků, kterým kupříkladu vadila ochrana DRM, po několika letech zkrachoval. V září 2011 konečně v Česku otevřel globální obchod iTunes společnosti Apple.