reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Svěrákovský byznys nabírá milionové tempo

14:33, 3. 10. 2013
Knihy Aleš Borovan

Po několikaměsíčním klidnějším období nabírá knižní byznys spisovatele a scénáristy Zdeňka Svěráka na lukrativním předvánočním trhu vysoké obrátky.

V pondělí 14. října vychází Svěrákova nová kniha Po strništi bos. Vydavatelství Fragment vrhne na trh náklad 60 tisíc kusů. Na základě dosavadních objednávek knižních distributorů a vysokého zájmu čtenářů je již nyní jasné, že se náklad v podzimním období vyprodá a že Fragment s největší pravděpodobností přichystá dotisk. Vyprodaný první náklad přinese maloobchodní tržby v objemu skoro 14 milionů korun.

Autoři na českém knižním trhu dostávají obvykle 8 až 15 procent z maloobchodní ceny. Svěrák by se mohl pohybovat u horní hranice podílu, jeho příjem z prodejů Po strništi bos by mohl dosáhnout až dvou milionů korun. Nebude to jediný příjem z knih. V druhé polovině října rovněž u Fragmentu vyjde další "svěrákovský" titul, souhrnná publikace Dětem (povídky, písně, operety), který vydává společně se skladatelem Jaroslavem Uhlířem

Svěrák u Fragmentu doposud vydal dvě knihy povídek. Prvního titulu Povídky (2008) se prodalo přes 125 tisíc výtisků. Druhá kniha Nové povídky (2011) zaznamenala prodej více než 90 tisíc kusů. Loni vydané dárkové balení obou knih si našlo cestu k dalším tisícům kupců. Celkové prodeje překročily 238 tisíc výtisků. Maloobchodní tržby všech "povídkových" titulů tak mohly přesáhnout 55 milionů korun.

Díky nadprůměrným prodejům Po strništi bos Fragment letos očekává zlepšení loňských hospodářských výsledků - tržby v roce 2012 klesly k 125 milionům korun a zisk na tři miliony korun.