reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Z kinotrhu letos zmizelo skoro 400 tisíc diváků

11:58, 4. 10. 2013
Film Aleš Borovan

Provozovatelé kin a filmoví distributoři v letošním roce nezažívají příliš šťastnou sezónu, kromě několika málo výjimek (Babovřesky, Šmoulové 2) chybí  filmové hity a "střední liga".

Za prvních osm měsíců do kin zamířilo 6,87 milionu diváků, o 394 tisíc méně, než za stejné období v roce 2012. To má rovněž dopad na útratu za občerstvení v kinech, které patří k dalšímu silnému zdroji příjmů pro majitele kinosálů. V peněžním srovnání situace zdánlivě nedopadá tak špatně: od ledna do srpna diváci v pokladnách kin zaplatili za vstupenky téměř 880 milionů korun, v meziročním srovnání o 50 milionů více.

Na přelomu roku se však měnila metodika Unie filmových distributorů: loni se do celkového čísla nezahrnovaly jednokorunový odvod do filmového fondu a DPH, letos díky změně systému odvodů naopak výsledná čísla DPH a odvod OSA zahrnuje.

Největším trhákem letošního roku stále zůstávají a bezpochyby zůstanou Babovřesky (foto), které od února v českých kinech utržily skoro 90 milionů korun (cca 680 tisíc diváků). Radost kinařům udělaly i snímky Šmoulové 2 (přes 40 milionů, 300 tisíc diváků), Já, padouch 2 (skoro 35 milionů, přes 250 tisíc diváků) nebo Iron Man 3 (okolo 40 milionů, přes 280 tisíc diváků). V loňském roce hranici tržeb 45 milionů a 400 tisíc diváků překročilo hned sedm filmů, z toho čtyři měly premiéru do srpna - Doba ledová 4: Země v pohybu, Líbáš jako ďábel, Madagaskar 3 a Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka.