reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Filmový fond obdržel stovky žádostí o peněžní podporu

17:35, 7. 10. 2013
Film Aleš Borovan

O peněžní příspěvky z fondu kinematografie se podle očekávání mezi českými filmovými producenty a tvůrci strhl a strhne úporný boj.

Fond v termínu od 3. září do 3. října obdržel kolem 200 žádostí o podporu. Toto číslo však ještě není konečné - pracovníci fondu bezpochyby řadu žádostí vyřadí pro nesplnění formálních náležitostí a podmínek. Hraje se celkem o 132 milionů korun, které filmový fond chce v letošním roce rozdělit novým projektům.

Fond na počátku září vyhlásil v jednotlivých oblastech kinematografie a výroby filmů první kolo takzvaných výzev. Kupříkladu jen na výrobu celovečerního nebo krátkometrážního hraného filmu je v prvním kole výzev vyhrazeno 40 milionů korun. Po penězích je mezi českými filmaři mimořádný hlad vzhledem k tomu, že fondu dlouho chybělo požehnání Evropské komise a české vlády k rozdělování peněz.

O jednotlivých projektech v rámci prvního kolo by rada fondu měla rozhodovat na přelomu října a listopadu. První rozhodnutí by měla padnout ještě letos. Druhé kolo výzev by mělo být vyhlášeno v prosinci.