reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Knižní boss Kanzelsberger prodělal další miliony

11:54, 9. 10. 2013
Knihy Aleš Borovan

Jeden z největších hráčů pětimiliardového knižního trhu, maloobchodní řetězec Kanzelsberger, pokračoval ve ztrátovém hospodaření.

Firma, kterou vlastní knižní magnát Jan Kanzelsberger, v roce 2012 skončila v minusu skoro pět milionů korun (v meziročním srovnání se ztráta prohloubila o 1,3 milionu). Celkový prodělek Kanzelsbergeru za posledních devět let dosáhl skoro 40 milionů. Ruku v ruce se červenými čísly jde i pokles tržeb - v roce 2007 celkové výnosy dosáhly 480 milionů, loni to bylo 360 milionů korun. Obchodní marže se za poslední čtyři roky snížila o 15 milionů na 137 milionů korun. Kvůli nepříznivému vývoji hospodaření klesl v průběhu loňského roku počet zaměstnanců o 55 procent na 148 lidí.

Prodělečné hospodaření je výsledek souhry několika faktorů: ekonomické recese, poklesu poptávky po klasických knihách a růstu zájmu o e-knihy, zostření konkurenčního boje (Neoluxor, Levné knihy) plus nákladná expanze do regionů České republiky. Společnost v současné době provozuje 49 knihkupectví, z toho osm v Praze (včetně Dům knihy Kanzelsberger na Václavském náměstí), v dalších letech plánuje otevřít nové prodejny.