reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Komerčně nejúspěšnější dvojice českého filmu, Zdeněk a Jan Svěrákovi, má nový projekt

07:55, 17. 10. 2013
Film Knihy Aleš Borovan

Pokladny českých kin čeká za pár let pořádný frmol. Jan Svěrák chystá společný projekt se svým tatínkem, scénáristou a spisovatelem Zdeňkem Svěrákem, kterým se vrátí k počátkům jejich spolupráce.

Svěrák mladší natočí novou knihu Svěráka staršího Po strništi bos. Ta vyšla 14. října v Nakladatelství Fragment. "Viděl bych to tak v horizontu tří až čtyř let. Určitě to budu režírovat, zda i produkovat, nevím," uvedl Svěrák ml. Titul původně vznikal jako filmový scénář, ten je však v tuto chvíli ještě nedokončený.

Film bude mít na co navazovat. Kniha Po strništi bos, která vychází ze vzpomínek Zdeňka Svěráka na dětství, líčí zážitky sedmiletého městského chlapce, který se za války přestěhoval na venkov. Dějově jde o jakýsi prequel k filmu Obecná škola (1991), kterým autorská spolupráce obou Svěráků začala. "Minulý týden na chalupě jsem tatínkovi řekl, že se mi kniha líbila a že bych to rád natočil. On mi na to odpověděl, že by to bylo fajn," řekl Svěrák ml.

Tvůrčí duo Jan a Zdeněk Svěrákovi má na kontě celkem pět celovečerních filmů (Obecná škola, Akumulátor 1, Kolja, Tmavomodrý svět a Vratné lahve), šestý snímek Tři bratři se nyní natáčí. Výsledkem spolupráce je kromě jiného jeden Oscar (Kolja) a jeden z komerčně nejúspěšnějších filmů v novodobé české kinematografii Vratné lahve (2007). Ten v kinech vidělo přes 1,3 milionu diváků, tržby se přiblížily 140 milionům korun.