reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Češi přišli s revolučním způsobem, jak zpoplatnit stahované filmy

01:10, 31. 10. 2013
Film Internet Aleš Borovan

Při troše štěstí by se z nové technologické novinky mohl stát globální způsob, díky kterému by filmoví a televizní producenti dokázali vydělávat i na masovém stahování filmů z obřích uložišť a torrent serverů. S příslušným byznysem v řádu stovek milionů dolarů.

Česká firma 31s vymyslela způsob, jak do internetové distribuce filmů zapojit i dosavadní šiřitele nelegálně stažených či ripnutých kopií filmů nebo televizních sérií. Z těch se při zapojení do systému 31s stávají spoludistributoři obsahu, kteří do příslušných ripů filmů nebo TV pořadů vloží jedinečný QR kód. Při jeho přečtení QR čtečkou v mobilu se divákovi nabídne možnost placení - doporučená částka v Česku bude 25 korun. Tento způsob umožňuje platební systém ILQpay, který je podporován ze strany Visa.

Po případném zaplacení se výnos rozdělí mezi producenta filmu/držitele práv (přes 50 procent z částky), příslušného spoludistributora a firmu 31s (vlastníci Petr Pomajbík, Jan Pálka a I, Foundation). V současné době je partnerem projektu například obávaný server Uloz.to, který provozuje firma Nodus Technologies. První filmy do systému poskytli například producenti Jan Svěrák (foto z filmové pecky Vratné lahve) nebo Národní filmový archiv. Sytém startuje na konci října.