reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Miliardář Bakala zruší Centrum Holdings k červenci 2014

aktualizováno
15:39, 6. 11. 2013

Rozsáhlá restrukturalizace mediálních aktivit miliardáře Zdeňka Bakaly, o které jsme informovali předplatitele před několika týdny, dostává přesnější obrysy.

Internetový hráč Centrum Holdings (CH) zfúzuje s vydavatelstvím Economia k 1. červenci 2014, značka samotná úplně zmizí z českého mediálního trhu. V příštím roce rovněž jako samostatná firma zanikne i Respekt Publishing (RP), který vydává týdeník Respekt. RP opět zfúzuje s Economií. Ještě předtím od 1. ledna 2014 dojde k propojení obchodních útvarů, kterým nyní šéfuje Pavel Vopařil.

Obchodníci Economie a CH začnou zastupovat i další mediální projekty - v tuto chvíli je od ledna dohodnuta spolupráce s Partners media, kteří stojí za portálem Penize.cz. Poveřený šéf Economie Kamil Čermák nevylučuje v blízkém výhledu akvizice existujících mediálních projektů, které jsou nyní na prodej.

Nová Economia bude obchodně stavět na třech pilířích: 1. prodej obsahu, přičemž od příštího roku se bude prodávat i část prémiového obsahu portálu ihned.cz. Cílovkou budou nově tuzemští decision makers. Plus společná nabídka inzerce. Tím se vydavatelství chce podle Vopařila dostat z cenové eroze inzerce. 2. Silný online svázaný s lokálními online produkty. 3. Servis pro malé a střední firmy.

Na výdajové stránce nastane/nastává mohutné škrtání. Z celkem ze 650 zaměstnanců všech tří firem bude do konce roku propuštěno 112, v případě Economie a Centrum Holdings to bude vždy cca 35 procent dosavadního personálního stavu. Ukončeny budou weby amapy.cz, fotoalba.centrum.cz a cafeweby typu crazycafe.cz nebo radiocafe.cz. Ukončen bude i lifestylový magazín Bel´mondo, ve kterém firma prodělala miliony korun. V letošním roce Economie opět skončí v minusových číslech (řádově desítky milionů korun), v příštím roce by už měla být "samofinancovatelná".