reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Sirena Film roztočila norský seriál o sabotáži Hitlerovy atomové bomby

15:13, 11. 11. 2013
Televize Film Aleš Borovan

V Česku se rozjela další rozsáhlá filmová investice ze zahraničí. Na konci října tuzemská produkce Sirena Film začala natáčet norský televizní seriál Heavy Water War.

Ten produkuje společnost  Filmkameratente ve spolupráci s norskou veřejnoprávní televizí NRK, dánskou Sebasto Film, britskou Headline Pictures a švédskou Svensk Filmindustri. Natáčení by mělo v českých ateliérech a lokacích trvat do března 2014. Celkový rozpočet projektu je 9,2 milionu euro (cca 230 milionů korun). V Česku bude investováno skoro 120 milionů korun.

Pražské lokace mají představovat Londýn, Německo a některé norské reálie. Dále se rovněž bude točit v norském městě Rjukan. Celkem vznikne šest hodinových dílů. První program NRK je začne vysílat na přelomu 2014 a 2015.

Heavy Water War vypráví skutečný příběh jedné z nejúspěšnějších diverzních operací za druhé světové války. Na přelomu let 1942/1943 se britským a norským výsadkářům ve spolupráci s místními odbojáři podařilo významně poškodit norskou vodní elektrárnu Vemork, která pro Třetí říši produkovala tzv. těžkou vodu. To je jedna z důležitých složek pro výrobu atomové bomby.

Produkci Sirena Film vlastní Philippe Benkemoun (40 procent), Roman Finger (20 procent), Kristina Hejduková (20 procent) a Pavel Müller (20 procent). V minulosti v Česku zajišťovala natáčení zahraničních projektů 1864 (dánský seriál), Cesta vánoční hvězdy nebo Královská aféra.