reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Projekt ČT:D a ČT art se Kavčím horám prodražuje

13:14, 22. 11. 2013
Televize Aleš Borovan

Celkové náklady na dva nové kanály České televize, ČT:D a ČT art tvořící fakticky jeden nový program, budou vyšší, než vedení Kavčích hor zpočátku předpokládalo.

Ředitel ČT Petr Dvořák (foto) ve svém kandidátském projektu odhadoval, že roční provoz bude stát celkem 120 milionů plus rozjezd 35 až 45 milionů korun. Později management televize vyhodil roční cifru na provoz ve výši cca 230 milionů. Nyní Kavčí hory zveřejnily první oficiální čísla: celkové náklady na provoz obou kanálů, vysílajících na jedné programové pozici, se letos vyhoupnou na 156 milionů korun, z toho na program jde 146 milionů korun.

Samotné pořady v letošním roce ale spolknou 114 milionů korun, dalších 32 milionů jde na předvýrobu pořadů včetně akvizic do dalších let. Kanály však letos budou vysílat jen čtyři měsíce - pokud bude investice do výrobního úkolu v dalších letech stejně rozmáchlá jako letos, vyhoupnou se finance na roční výrobní úkol ČT:D a ČT art  k 300 milionům korun.

K této částce je pak třeba připočítat další dvě skupiny nákladů: 1. mzdy a režijní náklady (náklady na šíření signálu), které se za rok vyhoupnou na souhrnnou částku v řádu desítek milionů. 2. náklady na výrobu a akvizici pořadů, kterými ČT musela/musí "záplacnout" okna, která zbyla/zbydou po přesunu některých pořadů z ČT2 na nový kanál. Týká se to například Studia Kamarád, Večerníčku, Kouzelné školky či pásma dětského víkendového vysílání. Většina z nich se sice stále vysílá na ČT2, je to však jen dočasné řešení kvůli počátečním problémům s naladěním ČT:D. Zde bude muset ČT v dlouhodobém horizontu vytáhnout z kapsy další miliony korun. Jinými slovy: skutečná roční cifra na nový spojený program bude násobkem Dvořákem zpočátku odhadovaných 120 milionů.