reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Nákupčí TV a filmových práv AQS po fúzi významně snížil výkon

12:28, 25. 11. 2013
Televize Film Aleš Borovan

Jeden z největších nákupčích televizních a filmových práv v Česku, skupina AQS, dále pokračoval ve výrazném poklesu výkonu.

Za loňský rok, kdy došlo k pohlcení dceřiné firmy a filmového distributora Magic Box, tržby dosáhly 236 milionů korun. O rok dříve přitom souhrnný objem tržeb obou firem činil 313 milionů, v roce 2010 dokonce 352 milionů korun. Největší díl tržeb nyní pocházel z videodistribuce (59 procent), firma na videotrh uvedla na 530 titulů. K nejúspěšnějším patřily Temný rytířThe Avengers a Sherlock Holmes: Hra stínů.

Na poklesu souhrnných tržeb se podepsalo několik trendů: skončil boom příbalových DVD, který v uplynulých letech generoval desítky milionů tržeb, snižování cen DVD a pokles podílu Magic Box (někdejší firma se přetvořila ve stejnojmennou divizi AQS) na kinotrhu. Za uplynulý rok filmy distribuované Magic Box utržily v kinech přes 55 milionů korun (600 tisíc diváků), o rok dříve to bylo více než 80 milionů korun (830 tisíc diváků). Celková návštěvnost a objem tržeb celého trhu přitom loni rostly.

Společnost (na fotce předseda představenstva Robert Schaffer) je aktivní v distribuci českých filmů. Loni uvedla do kin Probudím se včera a Tady hlídám já a nakoupila práva k snímkům Martin a VenušeColette a Příběh kmotra, které byly uvedeny letos.