reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Cinemart získal všechny hollywoodské kontrakty Bontonfilmu pro kina

11:06, 6. 2. 2013
Film Aleš Borovan

Na českém trhu filmové distribuce dochází k největšímu posunu za posledních několik let. Doposud menší hráč s distribucí nezávislých filmů, společnost Cinemart, získal smlouvy na distribuci filmových trháků velkých hollywoodských studií 20th Century Fox, DreamWorks Animation, Universal Pictures a Paramount do českých kin.

Tyto kontrakty doposud obhospodařoval konkurenční Bontonfilm ze skupiny CME, kterému nyní zůstala distribuce independent producentů a byznys s DVD a Blu-ray. 

Cinemart tak bude distribuovat předpokládané celosvětové hity jako Smrtonosná past: Opět v akci, Croodsovi, G.I. Joe 2: Odveta, Jurský park 3D, Nevědomí s Tomem Cruisem (na fotce) nebo Rychle a zběsile 6. To se bezpochyby odrazí na tržních podílech. Bontonfilm určitě ztratí loňské první místo se 41 procenty (tržby filmů ve výši 520 milionů korun).

Ztrátu hollywoodských smluv Bontonfilmu usnadnil přechod některých členů týmu do Cinemartu - v první ředě bývalého ředitele filmové distribuce Aleše Danielise a někdejšího ředitele marketingu Marka Jeníčka. Bontonfilm se nyní bude věnovat byznysu s DVD a Blu-ray, distribuci "menších" filmů na filmová plátna a rozvíjení digitální strategie. Ta by měla zahrnovat uzavření smluv na online prodej s velkými světovými hráči jako Apple (iTunes Store), Netflix nebo Amazon.com.