reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Lagardére za převod BBC Radiocom (Praha) zaplatí 30 až 40 milionů

12:59, 25. 3. 2013
Rádia Aleš Borovan

Akvizice vysílací sítě BBC Radiocom (Praha) bude stát radiovou skupinu Lagardére Active ČR miliony korun. Podle obchodní dohody mezi oběma stranami, ze které Borovan.cz získal podrobnosti, bude britská BBC pro rádio dodávat denně Lagardére několik hodin obsahu (momentálně to je cca 11 hodin) BBC World Service v anglickém jazyce.

Ten bude samotný zdarma, Lagardére však bude platit za jeho distribuci. Do skončení licence v roce 2025 tak zaplatí mezi 30 až 40 miliony korun (cca přes tři miliony ročně).

Celkové roční náklady nové stanice, která se přejmenuje na rádio Zet, se budou podle vedoucího projektu Miroslava Hrnka (foto) pohybovat okolo 22 milionů korun. Projekt by měl být v zisku během čtyř až pěti let. Byznys plán počítá s dosažením denní poslechovosti 80 tisíc posluchačů do dvou let, do tří let pak 100 tisíc posluchačů denně. Zet bude cílit na vzdělané publikum ve velkých městech, jeho profilová pozice se bude nacházet někde na spojnici Radiožurnál a ČRo Plus.

Zet bude Lagardére budovat jako zpravodajské rádio s prvky zábavy. V některých blocích se objeví až šest skladeb za hodinu - hudební složka by mohla v některých částech programového schématu dosáhnout až 24 minut v jedné hodině. V souvislosti se Zet vytvoří mateřská společnost zpravodajské centrum o cca 30 lidech, které bude dodávat zpravodajský obsah i dalším stanicím Lagardére - Evropě 2 nebo Frekvenci 1.

Rychlost přeměny BBC Radiocom na Zet bude záviset i na rozhodnutích Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta musí schválit změnu názvu stanice, změnu názvu provozovatele (buď Radio Zet nebo Radiocom Zet) a změnu vysílací schematu. Rada již dříve dala najevo, že momentální podobu vysílání BBC Radiocom považuje za porušení licenčních podmínek. S tím Lagardére nesouhlasí. Věc tak podle všeho směřuje k právnímu sporu.