reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Skupina Pilulka za první pololetí 2020 vyrostla na 1,6 miliardy

14:03, 1. 9. 2020

Skupina Pilulka (e-shop Pilulka.cz a síť kamenných Pilulka Lékáren s volně dostupnými léky, kosmetikou, zdravotnickým materiálem, potravinářskými doplňky atd.) má za sebou rekordní pololetí. Tržby za 1H 2020 v meziročním srovnání vyrostly o 45 procent.

Od ledna do června 2020 Pilulka dle vlastních údajů utržila celkem 1,6 miliardy korun. Internetové tržby vzrostly v uvedeném období meziročně o 68 procent, kamenné lékárny Pilulka utržily o 33 procent více než loni (vše neauditovaná čísla). Za celý rok 2019 skupina Pilulka utržila 2,4 miliardy korun (meziročně plus 20 procent). Tržby skupiny, kterou ovládají bratři Martin (foto) a Petr Kasové, tvoří přibližně z poloviny internetový prodej a z druhé poloviny tržby kamenných lékáren. Část sítě kamenných lékáren je provozována společností Pilulka a část franchise partnery.

Společnost Pilulka dosáhla v prvním letošním pololetí hrubého provozního zisku EBITDA 16 milionů korun (bez franchise lékáren, které nejsou součástí výkazů společnosti), zatímco v loňském roce ve stejném období vykázala ztrátu 21 milionů korun.

"Potěšitelné je, že jsme provozně každý rok efektivnější, stoupá naše ziskovost ruku v ruce s růstem tržní pozice a navyšujeme technologický náskok před konkurencí. Na trzích, kde jsme již delší dobu a dosáhneme určitého objemu, jako je Česká republika, dokážeme být zajímavě ziskoví, a to i přesto, že nadále významně investujeme. Česko bylo za první pololetí provozně v zisku 21 milionů korun. Slovensko je též provozně ziskové. Chceme expandovat v Rumunsku, kde jsme zatím provozně ztrátoví, ale vyrostli jsme na pětinásobek loňských tržeb. Nadále plánujeme vstoupit do Maďarska, až nám to politicko-hygienická situace umožní. Pozitivně vidíme i druhé pololetí, které je v našem oboru vždy tržbami silnější než první polovina roku," komentoval Martin Kasa.

Skupina Pilulka působí na českém, slovenském a rumunském trhu od roku 2013 a v současnosti provozuje více než 150 Pilulka Lékáren společně s internetovými lékárnami Pilulka.cz, Pilulka.sk a Pilulka.ro. Firma zaměstnává přes 380 lidí, převážně se zdravotnickým vzděláním.