reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Křetínský a Rockaway mění ředitele obří knižní firmy Euromedia Group

Největší knižní společnost v Česku, Euromedia Group (podle tržeb; EG), která zahrnuje nakladatelství, e-shopy a velkoobchodní byznys, vymění nejvyšší vedení.

Podle informací Borovan.cz se v horizontu několika týdnů novým ředitelem EG stane manažer František Mala (foto). Ten by měl skupinu posunout k větší digitalizaci. Mala doposud působil hlavně v telekomunikačním sektoru. Dlouhé roky působil v rámci telco skupiny Deutsche Telekom, v managamentu mobilního operátora T-Mobile. Naposledy jako head of commercial controlling, předtím pracoval rovněž jako ředitel marketingu (T-Mobile), customer service director (Slovak Telekom) či obchodní ředitel (Telekom Romania).

"Přejít do knižního byznysu je pro mě velká výzva, na kterou se těším. Oba světy mají jedno společné, a to je péče o zákazníka, která je pro mě prioritou. Z telekomunikací jsem také zvyklý na důraz na inovace, který chci přenést i do nové role," uvedl Mala.

Dosavadní ředitel Euromedia Group Lukáš Novák se rozhodl na konci ledna 2021 odstoupit z funkce a naplno se věnovat vlastním podnikatelským aktivitám. "Od mého nástupu do funkce v roce 2017 se nám společně za toto relativně krátké období povedlo vybudovat největšího hráče na českém knižním trhu, se silnou pozicí v nakladatelském, velkoobchodním i maloobchodním segmentu," říká Lukáš Novák. O Novákových dalších aktivitách viz odkazy pod textem.

Euromedia Group zahrnuje nakladatelské značky jako Knižní Klub, Ikar nebo Universum. Do jejího portfolia patří i síť knihkupectví Luxor a největší knižní velkoobchod v Česku, který zásobuje knih-kupce, knihkupecké sítě, internetové obchody i hypermarkety. Polovičním vlastníkem EG je skupina Czech Media Invest miliardáře Daniela Křetínského a spol. Druhou polovinu ovládá SPV, ve kterém drží většinu investiční skupina Rockaway Capital (Jakub Havrlant). Manažerská kontrola je v rukou Rockaway.