reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Velko a maloobchodní skupina vlastněná PPF a Křetínským dostala desetimilionovou pokutu Hráči dne

18:01, 16. 5. 2023

Špatná a dobrá zpráva pro silnou velko- a maloobchodní skupina Fast ČR, která zahrnuje řetězec prodejen elektroniky Planeo Elektro nebo značku elektroniky Sencor, a rovněž pro majitele skupiny z řad PPF (na fotce CEO Jiří Šmejc), EC Investments (Daniel Křetínský, Patrik Tkáč) a Rockaway Capital. Antimonopolní úřad se rozhodl Fast ČR udělit pokutu ve výši přes 30 milionů korun "za uzavírání protisoutěžních vertikálních dohod". A to na trzích černé techniky, malých i velkých domácích spotřebičů, IT produktů, telekomunikačních produktů a zboží pro kutily a zahradu.

"Podle zjištění úřadu tato společnost v období od 8. prosince 2020 do 20. října 2021 určovala svým odběratelům z řad maloobchodních prodejců za jaké minimální ceny musí některé jí distribuované zboží dále prodávat. Společnost Fast dodržování těchto cen jejími odběrateli kontrolovala a v případě nedodržení je prostřednictvím e-mailů vyzývala k navýšení ceny na jí stanovenou úroveň. V důsledku jednání společnosti Fast byla omezena soutěž mezi prodejci jí dodávaného zboží, kteří nemohli předmětné produkty spotřebitelům nabídnout za nižší cenu, než kterou stanovila společnost Fast."

Podle úřadu se Fast k výše uvedenému jednání doznal a "předložil o něm dobrovolně dodatečné důkazy". To podle ÚOHS vedlo k výraznému snížení pokuty.