reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Filmový fond dostal na rozdělování peněz zelenou od Evropské komise

17:49, 5. 8. 2013
Film Aleš Borovan

Několikaměsíční čekání české kinematografie na rozdělování peněz z filmového fondu (FF) je u konce.

Evropská komise dnes zaslala svůj souhlas s podporou českého filmu, tak jak ji definuje čerstvý zákon o audiovizi. To byla nejdůležitější podmínka pro opětovný rozjezd rozdělování peněz pro české filmy, festivaly, digitalizaci filmů nebo vzdělávání v oblasti filmu. Celkem by fond (na fotce ředitelka Helena Bezděk Fraňková) v letošním roce chtěl rozdělit 123 milionů mezi nové filmové projekty.

V příštím týdnu by se do meziresortního řízení měl dostat takzvaný statut fondu, což je prováděcí předpis zákona o audiovizi (vnitřní organizace fondu, rozdělování peněz, uznatelnost nákladů, vyhlašování výzev atd.). Vláda by statut při optimistické variantě mohla projednat 21. srpna. Při schválení by hned poté fond vyhlásil první ze tří plánovaných výzev na výrobu českého filmu. První rozhodnutí by mohla padnout průběhu prosince.

Základním zdrojem financí fondu jsou dvě procenta z reklamních příjmů komerčních televizí, která by každoročně měla přinést okolo 150 milionů korun. Od začátku roku 2013 FF dostává jedno procento ze vstupného v kinech. Platí se čtvrtletně, doposud do fondu z kinovstupenek přišlo něco přes šest milionů. Několik milionů fond dostává i z prodeje starších českých filmů z let 1965 až 1991 (obchodník Ateliéry Bonton Zlín, platí pololetně). Od příštího roku začnou platit i provozovatelé převzatého vysílání (jedno procento z předplatného) a od roku 2017 internetoví majitelé audiovizuálních služeb na vyžádání (půl procenta z ceny).