reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Korn: The Paradigm Shift Recenze

17:03, 20. 10. 2013

Američtí nu-metalisté Korn jsou zpět v plné síle! Aktuální novinka The Paradigm Shift jasně ukazuje, jak moc je pro kapelu důležitý kytarista Brian "Head" Welch. Ten kapelu opustil v roce 2005, když jediný únik z kolotoče drog, agresivního rocku a hudebního byznysu viděl ve víře v Boha a ochraně u Ježíše Krista. Skupina v mezidobí natočila několik nemastných neslaných alb plus jeden experiment The Path of Totality, ovlivněný tehdejším dubstepovým boomem. Žádná z těchto nahrávek ale bohužel nemohla vykázat prvky novátorství (zejména v práci se zvukem kytary), které Korn v 90. letech katapultovaly mezi první ligu. 

To se nyní změnilo. Díky návratu Heada a síle materiálu na The Paradigm Shift se Jonathan Davis a spol. opět hlásí o své někdejší postavení spolku, který disponuje unikátním zvukem, jeho tvorba je pořádně heavy a který udává trend pro ostatní. Pryč jsou elektronické a další módní výstřelky jako jedny z hlavních tvůrčích prvků, tahle deska je až po půdu našlapána především poctivým rockem/metalem. Ovšem v luxusním, moderním balení částečně i díky účasti koncertního klávesáka Zaca Bairda.

Kapela znatelně přidala na agresi a současně na melodičnosti. Výsledkem je nahrávka, ke které si najdou cestu vyznavači kvalitních alb Untouchables (2002) nebo Life Is Peachy (1996), ale která současně s přehledem zaboduje v popových hitparádách. Dech vyrazí i vzácná vyrovnanost skladeb. Není tu v podstatě hluché místo, každá z písní aspiruje na pozici (koncertního) hitu. Korn totiž díky nakopnutí tvůrčí chemie poprvé v historii složili větší množství skladeb, cca 25, ze kterých mohli s přehledem vybírat ty nejsilnější. Tím pádem se můžeme těšit na nejrůznější bonusy a speciální edice.

Málokdy v historii populární hudby může návrat jediného člena znamenat takový pramen živé vody pro tvůrčí proces jako v případě Korn a Briana Welche. A málokdy je návratové album ve všech ohledech tak povedené jako The Paradigm Shift.