reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Steve Jobs Recenze

18:13, 10. 11. 2015

Již pouhý fakt, že se na jednom projektu sešli tři geniální tvůrci, režisér Danny Boyle (127 hodin, Milionář z chatrče), scenárista Aaron Sorkin (The Social Network) a herec Michael Fassbender (cokoliv), by každého filmového fanouška měl přimět k tomu, aby z kapsy vyndal papírový kapesník a připravil se na slastnou filmovou masturbaci mozku. Hlavní nápad, zkoncentrovat celé dění na plátně do času příprav na tři důležité prezentace legendárního manažera Steva Jobse (jedná se o uvedení Macintoshe, NeXT Computer a iMacu na trh) je skvělý a rozhodující.

Boyle se Sorkinem na plastické a strhující představení Jobsova života nepotřebují nějaké popisné a doslovné scény, není nutné vést diváka za ručičku ve stylu suchopárné hodiny dějepisu. Stačí neustávající tok fantasticky napsaných dialogů. Z původně bezcitného, technicistního monstra se postupně vyloupává komplikovaná osobnost, bezpochyby vizionářská a bezpochyby determinovaná nelehkým dětstvím (adoptivní rodiče).

A Fassbender: to jsou herecké stradivárky, na kterých Boyle vyluzuje ty nejlibější tóny. Může cokoliv, doslova cokoliv, a vy se neubráníte podupávání do rytmu hereckého koncertu. Takto vypadá nápaditě a kreativně uchopená biografie, která ze známých fakt a s určitou literární licencí vykouzlí opulentní filmovou podívanou. A není k tomu potřeba přešlehaných epických scén nebo digitálních triků, "jen" geniální řemeslo. Takže přátelé, připravme se na filmovou masturbaci: dámy do kina s tužkou a pánové s kapesníkem.